Matematični blog

9. R, Razmerje, sorazmerje in podobnost

Talesov izrek – Mogočno orodje v matematiki!

Dobrodošli nazaj, dragi ljubitelji matematike! Tokrat se bomo podali v svet enega izmed najbolj osupljivih matematičnih odkritij - Talesovega izreka. Preden pa se poglobimo v njegove primere uporabe v podobnih trikotnikih, si vzemimo trenutek, da osvetlimo ozadje tega izjemnega odkritja. Tales Miletski, znan tudi kot Tales iz Mileta, je bil starogrški filozof, matematik in astronom,… Continue reading Talesov izrek – Mogočno orodje v matematiki!

9. R, Premo in obratno sorazmerje, Razmerje, sorazmerje in podobnost

Preprost postopek, kako iz sorazmerja ugotoviš, ali gre za PREMO ali OBRATNO sorazmerje

V filmčkih si poglejte preprost način, kako iz nekega sorazmerja določimo, ali gre za premo ali obratno sorazmerje. Seveda pri tem je potrebno poznati enačbo premega in obratnega sorazmerja.Premo s.: y = kx Obratno s.: y = k/xPoglejte si oba filmčka 😉 https://youtu.be/a9mqIRF_s9w https://youtu.be/UUJIzjGT3bQ Upam, da je bil filmček uporaben in razumljiv.Lp, A. 😉

9. R, Razmerje, sorazmerje in podobnost

Razmerje in sorazmerje v BESEDILNIH naloga – Uporaba učinkovite metode -> “RAZDELILNI RAČUN”

Razdelilni račun je metoda, ki nam lahko na preprost način pomaga rešit nekatere naloge, ki na prvi pogled dajejo vtis zelo težkih nalog. Če pa se boste te metode naučili in jo predvsem razumli, boste lahko zelo učinkovito reševali takšne besedilne naloge. Uporaba in razlaga RAZDELILNEGA RAČUNA (poglej si oba filmčka): https://youtu.be/ZhGsgM0B1sc https://youtu.be/WqGzqsJjY6Q V spdonjih… Continue reading Razmerje in sorazmerje v BESEDILNIH naloga – Uporaba učinkovite metode -> “RAZDELILNI RAČUN”